Αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα

Αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα

Αρ. Πρωτ. 20527/26.07.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Εμφανής είναι η αδυναμία της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αφορούν στην έρευνα και την καινοτομία. Τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας εμφανίζουν τη χαμηλότερη απορροφητικότητα μεταξύ όλων των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, από τα 1,548 δισ. ευρώ, που προβλέπονται για την έρευνα και την καινοτομία, έχουν δεσμευθεί μόλις 157 εκατ. ευρώ και έχουν απορροφηθεί λίγο περισσότερα από 41 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη της την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τη χαμηλή απορροφητικότητα, αλλά και από την αδράνεια που εμφανίζει προς τα ερευνητικά ιδρύματα και το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.

 

Εν έτει 2011, η χώρα μας δεν έχει καν ένα σύγχρονο νόμο-πλαίσιο για την έρευνα, παρά μόνο διαθέτει μια αδρανή και ακέφαλη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η ανυπαρξία μιας εθνικής πολιτικής έρευνας και καινοτομίας είναι εμφανής. Αποτέλεσμα αυτής είναι η φυγή των Ελλήνων ερευνητών στο εξωτερικό και η υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μας. Απαιτείται ένα εθνικό όραμα για την τεχνολογική και επιστημονική αναγέννηση της χώρας μας, μέσω της επένδυσης στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, που διαθέτουμε.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απορρόφησης  των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία και την προώθηση των τομέων αυτών;